Przygotowanie posiłków jest działaniem,obejmującym między innymi czynności manualne. Uczniowie chętnie nazywają swoje czynności w trakcie zajęć. Poza tym konsumpcja przygotowanych przez dzieci potraw jest doskonałą okazją do spożywania ich w dobrej atmosferze. Dotyczy to odpowiedniego podania,nakrywania do stołu i kulturalnego spożywania przygotowanych posiłków,poznawania zasad dobrych obyczajów,utrwalanie nawyku kulturalnego zachowania się przy stole. Najwspanialszym momentem dla uczniów jest radość i satysfakcja ze wspólnie przyrządzonych potraw i efektu własnej pracy. Nie ulega wątpliwości,iż zainteresowania kulinarne mają duże znaczenie dla rozwoju dziecka w wieku wczesnoszkolnym,chociażby ze względu na ich aspekt poznawczy i zabarwienie emocjonalne,mają wpływ na zachowanie. Uczą zasad zdrowego odżywiania i dokonywania właściwych wyborów w codziennej diecie,co przy obecnych problemach żywieniowych dzieci jest ważnym zagadnieniem w pracy wychowawczej.
Folder Gallery Error: Unable to find the directory wp-content/uploads/2017/02/kucharz.